Water Innovator of the Year 2017

tankvisie_tekst

Pathema heeft met haar Industrial Vortex Generator (IVG) op donderdag 16 februari de verkiezing Water Innovator of the Year gewonnen. De Water Innovator of the Year waar het Watervisie platform naar op zoek is, moet de industrie helpen bij de uitdaging om water op een ecologisch en economisch verantwoorde manier te winnen, (her)gebruiken en lozen.

Koelwaterbehandeling zonder chemicaliën winnaar-voor-banner

Pathema ontwikkelde het IVG-CoolWater – Industrial Vortex Generator – systeem. Dit is een chemicaliënvrije oplossing voor het voorkomen van kalk en ijzeraanslag, scaling en biologie in koel- of productieprocessen. Het principe is gebaseerd op de verandering van het kalkkristal dat plaatsvindt op het moment dat het kalkhoudende water door een drie dimensionale draaikolk gaat. Deze draaikolk komt tot stand door het gebruik van de gepatenteerde Vortex generator. In combinatie met een UV-C straling-techniek ontstaat een chemicaliën vrije waterbehandeling en is het spuiwater herbruikbaar.

De winnaar is bepaald door de jury (verdeelt 60 punten), de bezoekers van het Watervisie congres (20 punten) en internetstemmen (20 punten). De jury, bestaande uit Jan Post (Wetsus), Henri Spanjers (TU Delft), Jan-Willem Mulder (Evides) en Jens Potreck (Pentair) noemde de vortex generator ‘een inmiddels in de praktijk bewezen technologie die een hoge impact heeft op het chemicaliënverbruik in de waterbehandeling. De combinatie van een vortex en uv-c voorkomt een groot aantal problemen in watersystemen.’

De andere kandidaten waren Power-to-protein van Willy Verstraete en Neo-alginaat van RoyalHaskonigDHV. Verstraete houdt zich bezig met de productie van hoogwaardige eiwitten uit restwaterstromen. Het microbiële proces kan, door de voeding en procesparameters te veranderen, ook vetten of andere speciale stoffen maken.
Alginaat is een hydrofiel polymeer dat normaal gesproken wordt gewonnen uit zeewier. De papier- en kartonindustrie gebruikt alginaat als coating zodat inkt zich goed over het papier verspreidt. Nu wil het toeval dat Nereda slibkorrels alginaat-achtig polysacharide (ALE) produceren, maar de onderzoekers noemen het ook wel Nereda Opgewekt (NEO) alginaat.

Platform

De Water Innovator of the Year en het Watervisie congres zijn onderdeel van het Watervisie platform (www.watervisie.com): een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en industriewaterexpert Evides Industriewater.